Etusivu > Kommunistit nykypäivän politiikassa

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Kommunistit nykypäivän politiikassa

Mielenkiintoinen kysymys on: mitä tapahtui Tšekin miljoonille kommunisteille vuoden 1989 vallankumouksen jälkeen? No, ei oikeastaan mitään. Tšekin kommunistinen puolue sai toimia huolimatta sen ihmisoikeusrikkomuksista. Tosin nykyinen kommunistinen puolue väittää, etteivät he ole sen vanhan kommunistipuolueen jälkeläisiä ja ideologian jatkajia, mutta todellisuudessa useat heistä kuitenkin ovat. Vanhat ja uudemmat kommunistit toimivat nyt uudessa demokraattisessa kommunistipuolueessa, mutta kuinka demokraattinen moinen puolue voi loppujen lopuksi olla kommunistisen ideologiansa vuoksi. Osa ammoisen kommunistisen puolueen jäsenistä tietenkin vaihtoivat puoluetta nyt kun se viimein oli mahdollista. Käytännössä Tšekissä on siis vallassa samoja tyyppejä, jotka olivat vallassa kommunistiaikana.

Tšekin kommunistipuolueella on huono maine menneisyytensä takia. Siitä huolimatta puolueella on ollut tasainen 10-15 prosentin kannatus vaaleissa. Kommunistien tukijat ovat kuitenkin muiden puolueiden kannattajia aktiivisempia ja käyvät ahkerasti äänestämässä ja siksi puolue saa vaaleissa yleensä noin 18% kannatuksen. Huonon maineensa vuoksi Tšekissä ei ole ollut kommunistista ministeriä vuoden 1989 jälkeen. Kukapa nyt haluaisi kaveerata kommunistien kanssa post-kommunistisessa maassa? Viimeisimmässä hallituskriisissä pääministerin tuli luvata, ettei ala yhteistyöhön kommunistien kanssa. Puolue, joka liittoutuisi kommunistipuolueen kanssa tekisi poliittisen itsemurhan Tšekissä.

Kommunistipuolueen asema on erittäin eriskummallinen parlamentaarisesti ajateltuna. Heillä on kohtalaisen suuri kannatus, mutta heitä ei silti oteta vakavasti. Tämä heijastelee sitä faktaa, että kommunistisella puolueella oli ainoana toimivat rakenteet ja paljon kokemusta, mikä siirtyi meidän aikaamme, toisten puolueiden vielä opetellessa demokratiaa. Useille tšekeille parlamentarismi on vain vitsi. Tästä kertoo huumoripuolueiden suuri määrä, näitä ovat esimerkiksi Oluenystävien puolue ja Seksuaalisen mielihyvän puolue.

Post-kommunismi Tšekissä ei rajoitu vain politiikkaan. Perinnön voi myös nähdä esimerkiksi byrokratiassa, yliopiston opettajissa, asuinrakennuksissa (panelaks) ja palveluammattien työntekijöiden asenteissa eli käytännössä kaikessa päivittäisessä elämässä. Itä-Saksalla oli se etu, että kokenut länsi täytti aivotyhjiön. Joidenkin mielestä menee vielä 10 tai 15 vuotta ennen kuin Tšekki pystyy täyttämään länsimaiset tasot demokraattisena valtiona. Itse uskon, että tähän menee kuitenkin ainakin yksi sukupolvi ja senkään jälkeen meillä ei ole mitään takeita siitä, minkälaisen perinnön kommunismi on jättänyt arvoihin ja tapoihin. Tšekin poliittinen kulttuuri on tällä hetkellä jokseenkin kieroutunut. Valheiden, keksittyjen argumenttien ja loan heiton käyttö on osa normaalia kulttuuria ja poliitikkojen sanomiset ovat erittäin populistisia.