Etusivu > Kolej Hostivar 2

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Kolej Hostivar 2

Olemme muuttaneet – ihan oikeasti. Kuudennesta kerroksesta tuli sellaisten lasten juhlintakerros, jotka ovat ensimmäistä kertaa poissa vanhempien valvovan silmän alta – tai siltä ainakin alkoi vähitellen tuntumaan kun bileitä alkoi olemaan joka toinen yö. Melu ja tupakansavu kantautui armotta meidänkin huoneeseemme. Yläkerrosten juhlinta on ollut tyypillistä myös aikaisempina lukuvuosina, kun taas alempien kerrosten asukit ovat saaneet nukkua rauhassa. Välikohtauksia sattuu vuosittain ja toisinaan niitä ratkomaan on saapunut jopa poliisi.

Vaikka Hostivarin henkilökunta on mukavaa, usein he eivät valvo tai pysty valvomaan sääntöjen noudattamista kovinkaan tarkasti. Viikon sisällä on tullut selväksi, että Tšekissä on vain kahdenlaisia virkailijoita – niitä jotka vain haluavat mennä kotiinsa eivätkä välitä mistään mitään sekä niitä, jotka yrittävät joka välissä rahastaa auktoriteetillaan. Esimerkiksi julkisten kulkuneuvojen lippujen tarkastajat osaavat sanoa vain yhden lauseen englanniksi: ”Anna minulle 400 kruunua.” ja he jatkavat sitä kunnes maksat. Paitsi että me emme aio maksaa jos syytäkään ei ole… No tämä on tietenkin aika rankasti yleistettyä, hyviäkin tyyppejä löytyy ihan mukavasti.


Tyhjää eteishallia Kolej Hostivarissa

Emme toisaalta ihmettele lainkaan, että jatkuvia ongelmia ilmenee Hostivarissa. Paikka o todella kaukana keskustassa ja ainoat viihdykkeet voivat nimenomaan notkuminen käytävillä, baareissa, nettikahvilassa tai leffateatterissa. Lähellä on myös urheilukeskus, mutta siihen emme ole ehtineet vielä tutustua. Hostivar kaipaisi ehdottomasti erillisen kerhohuoneen, johon opiskelijat voisivat kerääntyä iltaisin. Ala-aulassa on kyllä rutkasti tilaa, mutta kukaan ei tunnu sitä käyttävän. Liikaa aikuisia ympärillä tms.

Ironista on että asuntolan henkilökunta ei puhu juuri lainkaan englantia, vaikka paikkaan majoitetaan kaikki Erasmus -opiskelijat. Jos mitään hiukankin monimutkaisempaa aikoo respassa selvitellä, tarvitsee kalastaa mukaansa tšekin- tai saksankielisen tulkin – kalliiksi tulee. Tosin Igorkin on joskus ollut avuksi.

Huolimatta näistä muutamista negatiivisista asioista yleinen fiilis on aika hyvä. Siltikin jatkamme uuden asunnon etsimistä. Suomalaiset ystävämme ovat jo keksineet mille alueelle olisi mukavaa sijoittua. Vinohradyn (suom. huom. viinilinna) alue on saanut paljon kehuja eri lähteistä. Meistäkin paikka kuulostaa mukavalta ainakin kuvausten perusteella. Pitää vain vielä selvittää onko kyseessä puna- vai valkoviinilinna…