Etusivu > Opiskelijan elämää Prahassa

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:


Opiskelijan elämää Prahassa

Tänään rohkenimme lähestyä ensimmäistä kertaa paikallista opiskelijaravintolaa Menzaa. Huhujen mukaan menzat eivät juuri makuhermoja helli, mutta pitihän sitäkin kokeilla. Ainoastaan laki-ihmisten ruokalassa on kuulemma syömisen arvoista sapuskaa. Systeemi oli pöhköä pöhkömpi, mutta lopulta saimme ruokaa ja yhden ystävän lisää. Ensin piti leikata lappu meille annetusta vihosta, jossa oli numeroita ja mystistä tekstiä. Lappu annettiin käytävän toisessa päässä olevalle tädille 30 kruunun (n. 1 euro) kera. Täti antoi lipun jolla sai ruokaa. Sitten selitimme viittomakielellä, että otamme samaa kuin edellinen, jonka jälken pöperöä alkoi tulla lautaselle. Joskus olen omalla ylipistollani selvinnyt hieman helpommalla, antamalla vain rahaa ruokaa vastaan. Daa, mutta ainakin täällä riittää kaikille töitä, kuten kunnon kommarivaltiossa aikoinaan. Välillä huomaa minkä ajan tuotteita monet täällä ovat, mutta ei yleistetä.

Englantia ymmärtää harvat, venäjää useammat. Ainakin venäjänkielen kanssa on paljon yhteisiä sanoja, siksi olen puhunut täkäläisille paljon venäjää. Kaikki eivät siitä pidä, mutta se on heidän ongelmansa. Luulevatpahan ainakin, jotta jos ei asiat toimi, niin Igor tulee ja pamauttaa. Sinällään Tsekki ja Suomi ovat samanlaisia maita, että molemmilla on paljon negatiivisia tunteita venäläisiä kohtaan. Mutta eivät ne kaikki itämaalaiset ole aivan pönttöjä. Tapasimme tänään menzassa brittihumorilla varustetun ukrainalaisen miehen. Täytyy todeta, että mikäli muut ovat samanlaisia, niin se maa on todellakin EU:ssa ennen Turkkia.

Ainakin kielen suhteen paikallisilla tuntuu olevan samanlainen mentaliteetti kuin suomalaisilla. Lähes jokainen paikallinen keskustelukumppani on jossain välissä pyydellyt anteeksi kun tuo englannin kielen kielitaito on niin huono. Suomalaisille se tuntuu myös olevan tyyppivika. Yleensä niin finskut kuin tsekitkin vääntävät englantia oikein hyvin varsinkin silloin kun huomaavat taitojaan väheksyä. Sainpa taannoin vihjeen, että moista itsensä alentamista tulisi ehdottomasti välttää sillä se viimeistään kääntää huomion kielitaitoon ja sen puutteeseen. Tätä neuvoa täytyy yrittää noudattaa täälläkin vaikka nöyrä suomalainen perusluonne välillä nostaakin päätään.