Etusivu > Budapest

Tšekin kielen pikakurssi Hostivariin (11.12.)
Luovimista Kaarlen Yliopistossa (23.8.)
Suuret tsekit (22.8.)
Vysehrad (21.8.)
Pivo Prosim! (20.8)

Artikkelit jotka koskevat:

Budapest

Kun matkustaa entisen itäblokin maissa saa aina pelätä pahinta. Budapest on kuitenkin iloinen yllätys. Jos Praha on arkkitehdin ihannesuurkaupunki, niin Budapest on tarkoitettu meille kaikille. Odotin jonkinlaista laadullista pudotusta matkustaessa Prahasta itään päin, mutta tilanne näyttääkin olevan päinvastainen.

Tšekki on kehittynyt talouden alueella muita itäblokin maita paremmin, mutta siihen se sitten onkin jäänyt. Suurimpana erona Prahan ja Budapestin välillä on ihmisten mentaliteetti, joten kerronpa siitä pari esimerkkiä. Huomauttaisin jo tässä vaiheessa, että nämä ovat yleistyksiä, mutta koska kaikki viisi kuusi tapaamaani budapestiläistä vahvistivat saamaani käsitystä, sanoisin, että yleistykset ovat hyvin yleistettävissä muihinkin unkarilaisiin.

Palvelu

Prahassa et ydinkeskustassa saa asiakaspalvelua edes rahalla. Palveluammattien ihmiset ovat nihkeitä, mikä juontaa juurensa kommunistiajalta, jolloin kaikki olivat töissä valtiolle ja tekivät vain sen mitä oli pakko. Muu, kuten hymyily, oli tarpeetonta toimeentulon turvaamiseksi. Eräs kollegani, joka on natiivi tšekki, mutta on asunut USA:ssa lähes koko elämänsä ja puhuu siis molempia kieliä täydellisesti, sanoi, että hän saa huonompaa kohtelua Prahan kaupoissa, jos hän puhuu tšekkiä. Eli asenne ei ole edes pelkästään turisteihin ja ulkomaalaisiin kohdistuvaa. Oli positiivinen kokemus, kun Budapestissä pyyntööni kahvilassa vastattiin: ”Yes sir”. Kauttaaltaan tapaamamme unkarilaiset olivat avoimempia ja suorempia kuin tšekkiläiset. Eräskin tarjoilija sanoi suoraan ystävällemme, onko hän varma, että haluaa juuri tilaamansa mahalaukku –aterian ja kävi vielä varmuuden vuoksi näyttämässä naapuripöytään menevän annoksen, jotta pettymyksiä ei varmasti tulisi. Ystävällisyys loisti jokaisessa asiakaspalvelutilanteessa, johon jouduin. Jopa ostaessani gyrosta erittäin äreän näköisenä turkkilaisen näköinen mieshenkilö palveli pika-pika vauhtia ja toivotti vielä hyvät päivänjatkot. Jotakin, mihin en parin Prahan kuukauden jälkeen ollut valmistautunut. Näyttää siis siltä, että unkarilaisten mentaliteetti on tarttunut myös maahanmuuttajiin.

Jonkinlaista sukulaisuutta unkarilaiset suomalaisiin ilmeisesti kokevat, sillä suomalaiset ovat erittäin pidettyjä Unkarissa. Erittäin suuri yllätys tuli vastaan turisti-infossa, missä osa esitteistä löytyi myös silkalla suomen kielellä. Näin kuulemma on tehty jo kahden vuoden ajan, koska suomalaisturisteja on niin paljon. Tapasimmehan siinä muutaman kaupungilla kuljeskellessamme, mutta onko meitä tosiaan niin paljon, että esitteet tehdään pääsääntöisesti vain englanniksi, saksaksi ja suomeksi. No, näyttää siltä, että suomalaiset ovat osanneet hoitaa hommat kotiin Unkarissa. Vaikka ei sitä muuallakaan maailmassa ole täytynyt suomalaisuutta häpeillä - päinvastoin. Ilmeisesti Suomen ja Unkarin välillä on ehtinyt olla mikrotason yhteistyötä pidemmän aikaa, mikä on jättänyt leimansa myös Budapestiin.

Vihreys

Budapest itsessään on todella viehättävä kaupunki. Teen nyt taas hieman vertailua Prahan ja Budapestin välillä, niin tiedät kumpaan lähteä matkalle. Kaupunkikuvissa suurimmat erot ovat puut. Praha on kyllä arkkitehtuurisesti kaunis, mutta puistoja ei löydy kuin Petrinin mäeltä ja ampujien saaresta. Budapestissä puistoja taas löytyy joka kadunkulmasta. Sen huomasi myös ilmanlaadussa. Ilma Budapestissä oli paljon raikkaampaa kuin Prahassa. Osaltaan tähän vaikutti niin kutsutut ”trolleibussit”. En tiedä suomalaista nimitystä, koska Suomessa ei ole niitä yhtään, mutta ne ovat sähköllä toimivia busseja, jotka saavat sähkönsä samanlaisista johdoista kuin raitiovaunutkin.

Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka oli Gellertin mäki Budan puolella. Sieltä näkee koko Budapestin lintuperspektiivistä. Sinne pääsee kiipeämällä, mutta lähemmäksi pääsee raitiovaunuilla 47 ja 49 jotka lähtevät metroasemien risteyskohdasta Deak Terista. Gellertin kupeessa on Gellertin kylpylä, joka on nykyään liian kuuluisa ja siksi turistihinnoissa. Unkarin alueella on runsaasti mineraalipitoisia kuumia lähteitä ja niinpä kylpeminen kuuluu vahvasti unkarilaisten elämään. Siksi Unkarissa vieraillessaan kannattaakin budjetoida aikaa kylpylävierailulle. Suosittelemme Széchenyin kylpylää sankarien aukion koillispuolella. Vähemmän turisteja = enemmän paikallisia = kohtuulliset hinnat.

Klara Vappen Hungary!

Satuimme Unkariin vapuksi, joten näimme myös senkin puolen. Unkarilaiset juhlivat kovasti ensimmäistä vuottaan EU:ssa, mikä näkyi katukuvassa. Tšekeissä oli puhuttanut kuulemma vain kommunistien mielenosoitus, jota skinheadit olivat provosoineet tappeluksi asti. Unkarissa sen sijaan oli kaikista EU maista oli järjestetty penkkejä, joista kuului maiden musiikkia ja erikoisia kopperoita, joissa saattoi nuuhkia eri maiden tuoksuja. No, Suomen penkistä ei kuulunut mitään, joten ehkä meidän olisi pitänyt laulaa itse… Penkki toimi kuitenkin oivallisesti toisessa tarkoituksessa. Ei tarvinnut kuin muutama minuutti istuskella kun joku jo tupsahti viereen ja aloitti keskustelun ”puhutteko ehkä Suomea” –toteamuksella. Suomikopin mäntypihkainen tuoksu korvasi kuitenkin penkin puutteet sillä se oli sentään niin vahva, että se haisi Ranskan laatikossa asti. Mikä lie patonki-haju siellä pitikin tuoksua, oli hieman puiseva. Muutoin vapun juhlinnat olivat melko laimeat. Városliget -puistossa oli isot markkinat, jotka kestivät koko päivän. Poliittisille puolueille päivä oli näytön paikka. Näimmepä jopa kommareittein marssin, vaikkakin heidän joukkonsa oli paljon pienempi ja huomattavasti ikääntyneempi kuin demareitten vastaava. Mitä tästä voidaankaan päätellä: kommunistipuolue Unkarissa on mennyttä aikaa, johon uusi sukupolvi ei yhdy. No, olihan siellä markkinoilla tosin kommunistiosiokin, jossa nuori poika lauleskeli lavalla, mutta tuskin tiesi kymmenvuotias mitään politiikasta. Joskus näissä post-kommunistisissa maissa saa vielä todistaa sitä sellaista pakotettua propagandaa.

Hajuhaitat

Silmiinpistävää tai pitäisikö sanoa nenäänpistävää Budapestissä oli pissi. No, tokihan tšekkiläiset ovat kuuluisia pissimisestä kaduille, mutta Budapestin päärautatien yhteydessä olevan metroaseman ammoniakin haju laittoi todella kiemurtelemaan. Tässä näkyy selvä ero Prahan ja Budapestin välillä. Pissijät ovat lähinnä kodittomia ja koiria, jotka Budapestissä asuvat rautatieaseman läheisyydessä. Prahassa viranomaiset karkottavat vakituiset asujat melko pian metroasemien lähettyviltä, vaikka päärautatieasemalla heitä aina tapaakin. Budapestissä vakituisia asukkeja oli huomattavasti enemmän. Sen sijaan ihmisten asenne pissiin oli huomattavasti erilainen kuin Prahassa. Saimme todistaa, miksi Budapestin kaduille tuntu satavan täysin pilvettöminäkin päivinä erittäin paikallisia kuuroja. Paikallisen talon asukki kasteli oman talonsa edustan kastelukannulla ja pyyhki ylimääräiset pois harjallaan. Ensin ajattelin, että paikalla täytyisi olla jokin liike, joka haluaisi pitää edustuksen kunnossa, mutta pian huomasin, ettei siinä mitään liikettä ollut. Ihan vaan paikallinen mummo. Prahassa pissit jäävät jopa liikkeidenkin eteen. Toivottavasti tämä erittäin konkreettinen esimerkkini auttaa teitä ymmärtämään sen mentaalisen eron, joka Prahan (=tšekkiläisten) ja Budapestin (=unkarilaisten) välillä on. Tšekki on kehittynyt tähän asti statistiikaltaan paremmin, mutta Unkari tulee pian ohittamaan Tšekin, koska ihmisten suhtautuminen on huomattavasti terveemmällä pohjalla.

Fiini viini

Yksi juttu vielä. En voi olla kehumatta unkarilaisia viinejä. Jos tšekkiläiset osaavatkin tehdä oluet, niin unkarilaiset osaavat tehdä viinit. Ranskalaiset viinit maistuvat piimältä unkarilaisten viinien seurassa. Erityisesti suosittelisin muskotaly -valkoviinejä, joista yhtä saa muuten myös Alkosta, mutta myös Villanyi Portuguese -punkku on erittäin tutustumisen arvoinen kokemus. Jos todella haluat kokea paikallisten viinien makuelämyksiä hakeudu paikallisten käyttämään ravintolaan, jossa viinejä ei tarjoilla pulloissa.

Kahtelehan kuvia tästä